Livre
Néerlandais
Tips, technieken en oefeningen voor het werken met pastelkrijt; voor beginners en gevorderden.
Sujet
Pastel
Titre
ABC pastelkrijt / Vicenç B. Ballestar, Jordi Vigué
Auteur
Vicenç Ballestar Jordi Vigué
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Dibujary y pintar, pastel
Éditeur
Baarn: Cantecleer, 2004
96 p. : ill.
ISBN
90-213-3398-8
Placing suggestion
747.4 (SISO) Kunst maken ; Tekenen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 25 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de ABC-reeks verschenen onlangs drie handleidingen van de hand van Viçenc B. Ballester en Jordi Vigué. Het gaat over Tekenen, Pastelkrijt en Olieverf.

In ieder deel behandelen de auteurs eerst de benodigdheden eigen aan het medium. Bij tekenen maken ze onderscheid tussen zachte (houtskool en krijt) en harde materialen (grafiet en potlood). Er zijn ook zachte pastels, gekenmerkt door hun kwetsbaarheid en hun schitterende kleuren. De harde pastels bevatten meer lijm en worden vooral gebruikt voor de afwerking. Olieverf kan je kant en klaar kopen in tubes, maar je kan ook zelf verf aanmaken met zuiver pigment in poedervorm gemengd met lijnzaad- of saffloerolie. Daarbij geven de auteurs telkens de beschrijving van alle mogelijke hulpmiddelen. Dan volgen de oefeningen. In elk deel wordt dezelfde werkwijze gebruikt. Stap voor stap worden de oefeningen uitgelegd en geïllustreerd. Er zijn tips om het tekenen of schilderen in goede banen te leiden. Elk deel bevat…Lire la suite
Na het boek 'Schilderen: een praktische gids'* is nu van dezelfde auteurs dit boek verschenen. Na een paar hoofdstukken over de basistechnieken van het werken met pastel, volgen stapsgewijze oefeningen waarin diverse thema's worden behandeld. Zo komen onder andere abrikozen en appels, zonnebloemen, een kustlandschap, het naakt en carnaval aan de orde. In elke oefening wordt een bepaald aspect van het tekenen met pastel belicht, zoals primaire en secundaire kleuren, licht en volume, perspectief en texturen. Een enkele voorbeeldoefening staat ook in het boek 'Schilderen : een praktische gids'*, maar dit ABC-boek behandelt het werken met pastelkrijt veel uitgebreider. Met mooie illustraties en een duidelijke bladspiegel, hoewel het lettertype een beetje klein is. Het is geschikt voor beginners en gevorderden, hoewel enige tekenervaring wel gewenst is voor een goed resultaat.