Livre
Néerlandais

Het grote pastelboek

Vicenç Ballestar (auteur), Jordi Vigué (auteur)
Tips, technieken en oefeningen voor het tekenen met pastel.
Sujet
Pastel
Titre
Het grote pastelboek
Auteur
Vicenç Ballestar Jordi Vigué
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le grand livre du pastel
Éditeur
Baarn: Cantecleer, 2005
256 p. : ill.
ISBN
90-213-3469-0
Placing suggestion
747.4 (SISO) Kunst maken ; Tekenen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Alhoewel pastel eenvoudig in gebruik is -- het wordt aangewend zoals het in de winkel te koop is, zonder bijzondere hulpmiddelen zoals penseel of mes, en zonder toevoeging van een verdunningsmiddel -- biedt het de kunstenaar toch een heel palet van uiteenlopende texturen aan.

In dit boek worden alle mogelijkheden van dit tekenmateriaal aan de hand van voorbeelden getoond. Eerst geeft de auteur een woordje uitleg over de technische aspecten: de pastels, het te gebruiken papier, de kleurvlakken en overgangen. De kunstenaar Vicenç B. Ballestar maakte speciaal voor dit handboek meer dan 200 tekeningen. De opgenomen oefeningen tonen de evolutie van het werk van de pasteltekenaar. Talrijke thema's (zoals water, luchten, gebladerte, bloemen, dieren, vogels) komen aan bod en via een stap-voor-stapmethode worden de mogelijke technieken uitgelegd en, wat vooral belangrijk is, ook getoond aan de hand van kleurenfoto's. Wie wil niet intimistische, suggestieve tekeningen kunnen maken zoals …Lire la suite
Een boek vol tips en oefeningen om beter te leren tekenen met pastel, verlucht met talloze illustraties in kleur. Na een inleidend hoofdstuk over technische aspecten van het tekenen worden enige hoofdstukken gewijd aan het kleurvlak, het handschrift en kleur. Vervolgens wordt het schilderen van diverse thema's behandeld op het gebied van stillevens, landschappen, dieren en het schilderen van mannelijk en vrouwelijk naakt. Extra aandacht krijgt nog het tekenen van water en sneeuw, metalen en glas. Elk hoofdstuk bevat na een informatief gedeelte een stapsgewijze oefening die goed te volgen is. Het accent ligt vooral op de pasteltechniek, de composities van de voorbeelden zijn wisselend van moeilijkheidsgraad. De illustraties zijn mooi en duidelijk. Van dezelfde auteurs verscheen: ABC Pastelkrijt*, maar dit boek is veel uitgebreider. Mooi boek om verschillende pasteltechnieken te leren en veel ideeën op te doen, zowel voor beginners als gevorderden.