Livre
Néerlandais

Dik in mijn hoofd

Victoria Farkas (auteur)

Dik in mijn hoofd

Public cible:
12-14 ans et plus
Roos (14) is de hele dag bezig met wel/niet eten en sporten. Ze heeft geen tijd meer voor haar vriendinnen. Iedere dag wordt ze een beetje dunner. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Dik in mijn hoofd
Auteur
Victoria Farkas
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Moon, 2011 | Autres éditions
223 p.
ISBN
9789048810475 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 37 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het begint allemaal heel onschuldig in dit verhaal van Victoria Farkas. Roos is een meisje van 14 met goede vriendinnen en zonder problemen op school. Toch krijgt net zij anorexia. Haar vriendinnen merken dit op, maar Roos blijft ontkennen. Na een tijdje moet ze wel hulp zoeken, maar haar herstel loopt niet van een leien dakje. Meer eten volstaat immers niet: Roos moet ook leren communiceren over haar problemen. En communiceren is net iets wat zo moeilijk is voor sommige tieners.

De sterkte van Dik in mijn hoofd ligt in de schets van Roos: een gewoon, normaal tienermeisje zonder problemen. Een goed gezin, genoeg vrienden, en een normaal uiterlijk: Roos heeft het allemaal. Op die manier laat Farkas zien dat anorexia een ziekte is die iedereen kan treffen. Jaloezie omdat een nieuw meisje de jongen van haar dromen wegkaapt, ontketent een ware stroom aan gevoelens in Roos. Want wat voor haar vrienden en familie iets kleins is, is voor haar heel belangrijk, en in plaats van e…Lire la suite
Roos (14) is de hele dag bezig met wel/niet eten en sporten. Ze heeft geen tijd meer voor haar vriendinnen. Ze wordt iedere dag dunner. Op internet bezoekt ze pro-ana sites, waar ze afvaltips krijgt. De rake titel geeft de kern van de ziekte anorexia weer. Het karakter van Roos is goed uitgewerkt en ontwikkelt zich gedurende het verhaal. Het eind van het boek is ontroerend. Het lijkt een happy end, maar dan is het verhaal nog niet afgelopen. De ziekte blijkt moeilijk te overwinnen. Zelfs na een gedwongen opname, is Roos er nog niet. Dit is sterk aan het boek en maakt de beschrijving van de ziekte realistisch. Door dit boek zullen jongeren de ziekte sneller herkennen en beter begrijpen dat anorexia ernstige gevolgen kan hebben. Achterin staan adressen van hulpverlenende instanties. Voor het boek heeft de auteur deskundigen en (ex-)patiënten geraadpleegd. Vanaf ca. 12 jaar.