Een jonge Britse archeologe krijgt op Kreta het verhaal te horen van drie generaties van haar familie, die met verschillende tegenslagen te maken kregen, waaronder lepra.
Sujet
Kreta, Lepra, Ziekten
Titre
Het eiland
Auteur
Victoria Hislop
Traducteur
Hanneke Van Soest Karien Gommers
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The island
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2021 | Autres éditions
380 p.
ISBN
9789022593547 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Sofia woont al jaren in Engeland, maar is opgegroeid in Plaka, een dorpje op Kreta. Ze heeft haar kinderen nooit veel over haar jeugd willen vertellen. Wanneer dochter Alexis naar Plaka reist, ontmoet ze een oude dorpsgenote van haar moeder die haar over hun familiegeschiedenis vertelt. Die blijkt nauw verbonden met Spinalonga, een eilandje vlakbij Kreta, waar vroeger een leprakolonie gevestigd was. Alexis ontdekt dat haar familie niet enkel meermaals met deze gevreesde ziekte af te rekenen kreeg, maar dat ook oorlog en overspel hun sporen onuitwisbaar op de verschillende generaties hebben nagelaten.

Het eiland heeft de nodige ingrediënten voor een aangrijpend verhaal, maar toch komt dat niet helemaal tot zijn recht. Hislop slaagt er niet in de personages tot leven te laten komen. Hun doen en laten, hun gedachten en gevoelens komen gewoon niet geloofwaardig over. Hislop maakt gebruik van een alwetende verteller die bij de verschillende personages kan binnenkijken, maar…Lire la suite
Alexis (26) gaat met haar vriend Ed op vakantie naar Kreta. Haar moeder geeft haar een brief mee voor een oude vriendin. Deze Fotini onthult de levensgeschiedenis van Alexis' moeder en de familie Petrakis. Deze fascinerende terugblik, die bijna de hele familieroman beslaat, loopt van 1939 tot heden. Vanaf grootmoeder Eleni speelt de historie zich deels af op het leprozeneiland Spinalonga, voor de oostkust van Kreta ('Plek van de Levende Doden'). De auteur, die zich terdege heeft verdiept in de ziektegeschiedenis van melaatsheid, schetst met veel couleur locale het leven op het eiland en in de Kretenzer gemeenschap. Dit meeslepende debuut werd vergeleken met 'Kapitein Corelli's mandoline'. Achter in het boek is een toelichting op lepra opgenomen.

À propos de Victoria Hislop

CC BY-SA 2.5 - Image by Original téléversé par Vgasparis sur Wikipédia anglais.

Victoria Hislop (née Victoria Hamson), née le 8 juin 1959 à Bromley, est une femme de lettres anglaise.

Biographie

Diplômée de littérature anglaise de St Hilda's College d'Oxford, elle a travaillé dans l'édition et les relations publiques avant de devenir romancière. Son premier roman, L’Île des oubliés, paru en 2005, a reçu le prix de la révélation littéraire en Grande-Bretagne. Traduit dans vingt-six pays, il s'est vendu à plus de deux millions d'exemplaires à travers le monde. Elle est l'épouse du journaliste et humoriste Ian Hislop.

Œuvres traduites en français

  • Victoria Hislop (trad. Alice Delarbre), Le Cœur d’Angeliki [« The Zacharoplasteion »], Paris, Les Escales, nouvelle extraite du recue…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions