Het leven en vooral de politieke en sociale ideee͏̈n van drie generaties van een familie uit de Engelse hogere middenklasse tussen 1880 en 1936.
Titre
De jaren
Auteur
Virginia Woolf
Traducteur
Barbara de Lange
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The years
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2020 | Autres éditions
509 p. : ill.
ISBN
9789041713452 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De jaren tussen ons

De voorlaatste roman van Virginia Woolf, The years, verschijnt voor het eerst in het Nederlands. Het boek van de 'first lady van de avant-garde' is niet los te lezen van haar dagboeken.

De meeste boeken worden onder water geschreven. Onder de douchestralen stromen ze eruit op de huid van de schrijver, in het badwater zwemmen ze voorbij, de gedachten over wat op papier zal komen.

Virginia Woolf schreef een speech voor een vrouwenvereniging, herwerkte die tot haar illustere essay A room of one's own, en toen nam ze een bad. ' I have this moment, while having my bath', schrijft ze in haar dagboek, ' conceived an entire new book - a sequel to “A room of one's own” - about the sexual life of women: to be called “Professions for women” perhaps - Lord how exciting!' In hogere sferen begint Woolf in oktober 1932 te werken aan een boek met de werktitel The argiters. Vijf jaar later zal dat het daglicht zien als The years.

Als opgroeiend meisje dat knettert van wilde schrijfplannen maar nog niets in handen heeft, zit ik in bad en lees ik de dagboeken van Virginia Woolf. Ze is mijn icoon, denk ik, ze is van mij, ze …Lire la suite

In deze, haar voorlaatste, roman beschrijft Virginia Woolf (1882-1941) over een periode van vijftig jaar (1880-1930) hoe de jongere leden van de 'hogere middenklasse'-familie Pargiter zich proberen te ontworstelen aan de verstikkende Victoriaanse conventies van de ouderen. Een roman over drie generaties, ontvangen als 'eindelijk een roman van Woolf zonder ingewikkelde vorm' (na haar modernistische romans als 'To the lighthouse' en 'The waves') en al bij verschijnen in 1937 een bestseller. Maar het boek is wel degelijk zeer doordacht en voor een familiesaga ongewoon van compositie. In een serie schetsen, momentopnamen uit de bestreken periode, worden vanuit verschillende familieleden en hun persoonlijke interesses en gevoelens, hun levens en bezigheden belicht, tegen de achtergrond van, of verweven met, de gebeurtenissen in de veranderende maatschappij: de Boerenoorlog, de Eerste Wereldoorlog, India, de Ierse kwestie, vrouwenemancipatie, homoseksualiteit, maar ook de opkomst van de glo…Lire la suite

À propos de Virginia Woolf

Virginia Woolf, née Adeline Virginia Alexandra Stephen le 25 janvier 1882 à Londres et morte le 28 mars 1941 à Rodmell (Royaume-Uni), est une autrice et femme de lettres britannique. Elle est l'un des principaux écrivains modernistes du XXe siècle.

Dans l'entre-deux-guerres, elle est une figure marquante de la société littéraire londonienne et une membre centrale du Bloomsbury Group, qui réunit des écrivains, artistes et philosophes anglais. Les romans Mrs Dalloway (1925), La Promenade au phare (1927), Orlando (1928) et Les Vagues (1931), ainsi que l'essai féministe Une chambre à soi (1929), demeurent parmi ses écrits les plus célèbres.

En 1941 à l'âge de 59 a…En lire plus sur Wikipedia