Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Afscheidstournee : roman

Vrouwkje Tuinman (auteur)
De zoon van de beroemde maar door de kerk verketterde violist Nicolò Paganini (1782-1840) wijdt zijn leven aan eerherstel voor zijn vader.
Titre
Afscheidstournee : roman
Auteur
Vrouwkje Tuinman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Cossee, © 2016
286 p.
ISBN
9789059366824 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De schaduw van de duivelskunstenaar

Roman. Een leven in de marge van een beroemde vader: Achille Paganini had een geweldig romanpersonage kunnen zijn. Maar Vrouwkje Tuinman slaagt er niet in hem tot leven te brengen.

Niccolò Paganini was een negentiende-eeuwse Italiaanse vioolvirtuoos en componist, een legendarische figuur die overal in Europa volle zalen trok en klassieke muziek populariseerde op de wijze die we nu kennen van André Rieu, en bovendien een excentriekeling met een hoog-romantisch gemoed. Er gingen de gekste legendes over hem de ronde: zo zou hij 's nachts op een kerkhof 'voor de doden' hebben gespeeld, zou hij in een ongeluksnacht in Parijs een groot deel van zijn bezittingen hebben vergokt, en een gretige bezoeker van aan cholera lijdende stervenden en mortuaria zijn geweest. Hij had buitengewoon lange, dunne vingers en schminkte zich een wit gezicht bij optredens; hij werd 'duivelskunstenaar' genoemd en werkte gretig mee aan dat beeld. Al deze verhalen komen voor in Vrouwkje Tuinmans Afscheidstournee, de vierde roman van de schrijfster die ook al vijf dichtbundels op haar naam heeft staan.

Het lijkt dus of ze goud in handen …Lire la suite

Dit is een boeiend verhaal over een zoon die zijn leven wijdt aan eerherstel voor zijn beroemde maar door de kerk verketterde vader, Nicolò Paganini (1782-1840), een virtuoos violist en bemint door velen, maar door anderen gezien als een man in de ban van Satan. Een legende omringd door geruchten en verhalen die het leven van zijn zoon Achille bepalen. Het is de zoon die wij als lezer volgen. Een zoon die zijn leven, van kleins af aan, in dienst stelt van zijn eigenzinnige vader. Hij heeft er een levenstaak aan om hem te begraven, zelfs letterlijk. Paganini sterft wanneer Achille pas veertien is, maar blijft zijn stempel drukken op het leven van zijn zoon en dat van diens kinderen. 'Jij bent zo onuitstaanbaar gewoon', zegt een zoon van Achille over zijn vader. Gewoon is Achille zeker, maar zeker niet onuitstaanbaar. Eerder aandoenlijk. Het leven, zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, het lijkt hem allemaal te overkomen. Vrouwkje Tuinman (1974) bedient zich van een soepele stijl, een dr…Lire la suite