Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een huis voor meneer Biswas

V.S. Naipaul (auteur), Teju Cole (auteur de l'introduction), Guido Golüke (traducteur)
Een journalist op Trinidad tracht zich te ontworstelen aan de greep van zijn Hindoe-schoonfamilie.
Titre
Een huis voor meneer Biswas / V.S. Naipaul ; inleiding van Teju Cole en voorwoord van de auteur
Auteur
V.S. Naipaul
Auteur de l'introduction
Teju Cole 1975-
Traducteur
Guido Golüke
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A house for Mr Biswas
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018 | Autres éditions
590 p.
ISBN
9789025454241 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 35 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De 100ste Nobelprijs voor Literatuur werd dit jaar door de Zweedse Academie voor de Letteren toegekend aan de Brits-Caribische auteur V.S. (Vidiadhar Surajprasad) -- voor de vrienden kortweg Vidia -- Naipaul. Na de dichter Derek Walcott (1992) is Naipaul de tweede Caribische auteur die deze prestigieuze prijs in het voorbije decennium mocht ontvangen. Naipauls hindoe-grootvader emigreerde in de tweede helft van de 19e eeuw van Indië naar het Caribische eiland Trinidad, waar Vidia als derde-generatie-migrant opgroeide. Hij studeerde Engelse literatuur in Oxford en vestigde zich in Londen. Ondanks zijn afkomst ontwikkelde hij een uitgesproken Brits profiel wat hem in 1990 het ridderschap opleverde. 'Sir' V.S. Naipaul wordt daarom als een buitenbeentje binnen de postkoloniale literatuur beschouwd. Toch heeft hij zich nooit ingehouden om de uitwassen van het (post)kolonialisme aan de kaak te stellen. Zijn hele oeuvre is ervan doordrenkt. Zijn literaire meesterschap staat buiten kijf, maa…Lire la suite
Het levensverhaal van een op het platteland van Trinidad geboren Hindoestaan, nazaat van destijds uit India geïmmigreerde arbeidskrachten. Het is de vader van de schrijver die model heeft gestaan voor de hoofdfiguur, een 'kleine man', niet geboren voor grote daden, die zijn leven lang moet worstelen met armoede en tegenslagen, maar die ten slotte toch zijn grote droom, een eigen huis, in vervulling ziet gaan. Het is een rijk geschakeerd verhaal, vol milde humor en mededogen. In een inleiding beschrijft Naipaul hoe hij als vijfentwintigjarige, wonende in Londen, er toe kwam dit boek, zijn eerste grote werk, te schrijven. In en door dit boek rijpte hij als schrijver en werd hij zich bewust van zijn eigen West-Indisch-Hindoestaanse wortels. Voor lezers die de in 1932 op Trinidad geboren en in 2018 overleden schrijver kennen uit zijn latere werk, zal dit boek dus een welkome kennismaking zijn.

À propos de V.S. Naipaul

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, plus connu sous la signature V. S. Naipaul, né le 17 août 1932 à Chaguanas à Trinité-et-Tobago et mort le 11 août 2018 à Londres au Royaume-Uni, est un écrivain britannique lauréat du prix Nobel de littérature en 2001.

Biographie

Vidiadhar Surajprasad Naipaul nait à Trinidad dans une famille d'ascendance hindoue. Ses grands-parents venus d’Uttar Pradesh au nord de l’Inde avaient débarqué sur cette île antillaise en 1880 afin de remplacer, sur les plantations, les esclaves noirs affranchis à partir de 1834. Son père est un reporter connu au Guardian de Trinidad, le journal local de l'île.

Brillant élève, Vidiadhar Surajprasad Naipaul bénéficie alors d'une bourse d'étude pour étudier en Ang…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions