Livre
Néerlandais

Het verhaal van O

Wally De Doncker (auteur), Jurgen Walschot (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
De O, die er trots op is dat hij zowel letter als cijfer is, heeft de ambitie om vooraan in het alfabet te komen. Prentenboek met speelse tekeningen in sobere kleuren, die uitnodigen om te filosoferen over cijfers en letters, hun vorm en functie. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Het verhaal van O
Auteur
Wally De Doncker
Dessinateur
Jurgen Walschot
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007 | Autres éditions
[32] p. : ill.
ISBN
9789059082106 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit vierkante prentenboek gaat over een letter die tegelijkertijd een cijfer is. De 0 is erg vol van zichzelf, hoewel hij tegelijkertijd leeg en niets is, maar ook in de formule H2O komt de 0 voor, zo is in dit verhaal te zien. Als cijfer staat de 0 vooraan in de rij en hij hoopt dat als letter ook ooit voor elkaar te krijgen om vervolgens het alfabet voor altijd te veranderen. Origineel prentenboek met een aardige plot waarin dusdanig gespeeld wordt met vorm en inhoud dat tekst en illustraties uitstekend op elkaar zijn afgestemd. Dat uit zich in een grafisch zeer bijzondere uitgave met een aparte bladspiegel, een bijzonder originele typografie en uitgekiend kleurgebruik. Doordat de makers van dit boek van deze letter/dit cijfer een personage met een eigen karakter heeft gemaakt, wordt het geheel iets minder abstract en prikkelt het verhaal kinderen die pas hebben kennisgemaakt met het alfabet om verder te fantaseren en filosoferen over cijfers en letters. Vanaf ca. 5 jaar.

Het verhaal van O

'O' heeft het naar haar zin als eerste cijfer in de rij van tien. Met haar plaats in het midden van het alfabet is ze minder opgezet. Ze voelt zich leeg en dan weer vol. Misschien later, als ze groot is en wijs, rolt ze over de 'n' en de 'm' en de 'l', helemaal naar voor over de 'a' en is ze bijgevolg ook hier het eerste in de rij. Wally De Doncker puzzelt op een meesterlijke wijze een heel verhaal rond het ronde bestaan van de letter 'O' die in een dubbelleven ook fungeert als het cijfer nul. De tekst is spits en origineel. De vanzelfsprekendheid krijgt een stem en daaruit vloeien dan heel spontaan de doordenkertjes die ook voor jonge lezers verstaanbaar blijven. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een tekst alle leeftijden kan bekoren. Dat de nieuwsgierigheid moet worden geprikkeld heeft ook Jurgen Walschot begrepen. De illustraties zijn pareltjes van goede smaak, zonder dat ze uit de bocht gaan door zichzelf te verliezen in gekunstelde composities. Wat we hier te zien krijgen, zij…Lire la suite