Livre
Néerlandais

Herinneringen van een engelbewaarder : de wolk van niet weten

Herinneringen van een engelbewaarder : de wolk van niet weten

Roman waarin de chaos en besluiteloosheid in Nederland in de meidagen van 1940 worden gesymboliseerd in de belevenissen van een officier van justitie.
Titre
Herinneringen van een engelbewaarder : de wolk van niet weten
Auteur
Willem Frederik Hermans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009 | Autres éditions
413 p.
ISBN
9789023436492

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 35 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Roman waarin de chaos en besluiteloosheid in Nederland in de meidagen van 1940 worden gesymboliseerd in de belevenissen van een officier van justitie. Deze heeft een engelbewaarder (de verteller van het verhaal) die twistend met de duivel goed of kwaad voor hem regelt. De officier, die net op 9 mei zijn Duits-joodse vriendin naar Hoek van Holland heeft gebracht, rijdt op de terugweg een kind dood. Hij verbergt het lijkje. Een gedetailleerd verslag volgt van zijn besluiteloosheid, onzekerheid, zijn onbeduidendheid; dit alles tegen de achtergrond van de verwarde oorlogsdagen van mei 1940. Velen zullen de schrijver bijvallen als hij stelt 'een van de mooiste romans die ik heb geschreven'. Paperback; kleine druk.

À propos de Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans, né le 1er septembre 1921 à Amsterdam et mort le 27 avril 1995 à Utrecht, est un écrivain néerlandais qui est considéré comme l'un des auteurs majeurs de la seconde moitié du XXe siècle aux Pays-Bas aux côtés de Harry Mulisch et de Gerard Reve.

Biographie

Willem Frederik Hermans enseigna d'abord la géophysique à l'université de Groningue. Il a évoqué, sur un ton satirique, la vie universitaire dans Onder professoren (1975). Collaborateur des revues Criterium, Libertinage ou Podium, il tient une chronique dans le quotidien Het Parool sous le pseudonyme d'Age Bijkaart. Il publie son roman…En lire plus sur Wikipedia