Livre
Néerlandais

Het behouden huis

Een partizaan houdt zich in de Tweede Wereldoorlog schuil in een schijnbaar verlaten huis.
Titre
Het behouden huis
Auteur
Willem Frederik Hermans
Langue
Néerlandais
Édition
Luxe editie
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019 | Autres éditions
74 p.
ISBN
9789403175904 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 38 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vijftig jaar geleden schreef Willem Frederik Hermans (1921-1995) onder de indruk van de Tweede Wereldoorlog deze novelle, een allegorie van zijn pessimistische mens- en wereldbeeld. Bij het verschijnen in 1952 riep ze verontwaardigde reacties op, maar intussen is ze haast eensluidend gecanoniseerd. Een Nederlander doolt samen met partizanen rond in door de Duitsers bezet Oost-Europees gebied, waar de oorlog in alle hevigheid woedt. Hij komt terecht in een ogenschijnlijk verlaten villa, en lijkt de dans ontsprongen. Als een groep Duitse soldaten bij hem komt inkwartieren, doet hij zich voor als de eigenaar van het huis. Van dan af wordt de novelle zo spannend als de beste thriller: wat gebeurt er als de rechtmatige bewoner en diens vrouw opduiken, wat schuilt er achter de ene kamerdeur die de hoofdpersoon niet openkrijgt, en hoe reageert hij als de partizanen de Duitsers komen verdrijven?

De titel -- een allusie op de succesvolle overwintering van de beroemde Nederlandse expedit…Lire la suite
Deze novelle verscheen oorspronkelijk in 1951, dus vrij vroeg in de loopbaan van Willem Frederik Hermans (1921-1995) als schrijver. Geschreven in een sobere, zakelijke stijl zijn alle ingrediënten van Hermans pessimistische levensvisie meteen al aanwezig. In het verhaal is de noodlottige omstandigheid de Tweede Wereldoorlog. De ik-figuur, een Nederlander die tegen de Duitsers strijdt, moet een stadje in Hongarije gaan zuiveren van boobytraps. Het stadje is door de Duitsers verlaten en de bewoners zijn gevlucht of geëvacueerd. Tijdens zijn zoektocht wordt zijn aandacht getrokken door een huis met grote ruiten. Hij gaat er wonen en als de Duitsers het stadje heroveren, doet hij zich voor als de eigenaar. Een echte bedreiging doet zich pas voor bij de terugkeer van de werkelijke eigenaars. Moedwil, misverstand, toeval en miskenning zijn de kenmerken van het wereldbeeld dat Hermans schetst. Hij laat weten dat het volmaakte onbestaanbaar is, en het enige haalbare de mislukking is.

À propos de Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans, né le 1er septembre 1921 à Amsterdam et mort le 27 avril 1995 à Utrecht, est un écrivain néerlandais qui est considéré comme l'un des auteurs majeurs de la seconde moitié du XXe siècle aux Pays-Bas aux côtés de Harry Mulisch et de Gerard Reve.

Biographie

Willem Frederik Hermans enseigna d'abord la géophysique à l'université de Groningue. Il a évoqué, sur un ton satirique, la vie universitaire dans Onder professoren (1975). Collaborateur des revues Criterium, Libertinage ou Podium, il tient une chronique dans le quotidien Het Parool sous le pseudonyme d'Age Bijkaart. Il publie son roman…En lire plus sur Wikipedia