Het sadistische universum I ; Annum Veritatis ; De laatste resten tropisch Nederland ... : beschouwend werk

Het sadistische universum I ; Annum Veritatis ; De laatste resten tropisch Nederland ... : beschouwend werk

Bundeling van de essays van de Nederlandse schrijver (1921-1995).
Contient
Titre
Het sadistische universum I ; Annum Veritatis ; De laatste resten tropisch Nederland ... : beschouwend werk
Auteur
Willem Frederik Hermans
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
1101 p. : ill.
ISBN
9789023432012 (hardback) 9789023429906 (hardback, luxe uitg.)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In zijn bekende essay 'Antipathieke romanpersonages' (uit Het sadistische universum) profileert Willem Frederik Hermans zich als een schrijver die zich wil 'rechtvaardigen als schrijver'. In tegenstelling tot wat hij de 'memorialist' noemt, wil dit soort schrijver niet dat zijn fantasieën worden geloofd, maar is hij uit op de 'diepere werkelijkheid' die ze bevatten. Die diepere werkelijkheid is 'een onmiddellijk als mythologisch geconcipieerde werkelijkheid', en de schrijver waarmee Hermans zich identificeert 'is geen realist en gelooft niet aan "de" werkelijkheid.' Een literair werk, zo suggereert Hermans, is niet meer dan een subjectieve fantasie, maar dat geldt ook voor de dagelijkse werkelijkheid van het individu dat vasthoudt aan de illusie dat het bestaan zinvol is. De wereld van de roman en de realiteit zijn met andere woorden allebei doordrongen van fictie, en zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Met deze uitgangspunten hoeft het niet te verwonder…Lire la suite
In dit elfde deel van de Volledige Werken van de Nederlandse schrijver (1921-1995) zijn opgenomen: Het sadistisch universum 1 en 2, Annum Veritatis, De laatste resten tropisch Nederland, Machines in Bikini en Dinkey Toys. De laatste twee titels bestaan uit aforische opmerkingen. In Machines in bikini staat bijvoorbeeld deze: 'De vrouw wordt steeds verder uitgekleed, maar de machines worden aangekleed'. Deze uitspraak kenmerkt de nostalgie naar 'zichtbare techniek', maar illustreert ook Hermans' afstandlijke wereldbeeld. Dat sluit aan bij zijn afwijzing van 'Homo Ludens' waarin Johan Huizinga diens somberheid verwoordt over een wereld waar alleen nog maar machines werken en de mens niet meer zichtbaar is. Eerder was Hermans juist bang dat de machines het zouden laten afweten. Dit boek wordt afgesloten met een degelijke publicatiegeschiedenis van de gebundelde titels en met een geannoteerde receptiegeschiedenis.

À propos de Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans, né le 1er septembre 1921 à Amsterdam et mort le 27 avril 1995 à Utrecht, est un écrivain néerlandais qui est considéré comme l'un des auteurs majeurs de la seconde moitié du XXe siècle aux Pays-Bas aux côtés de Harry Mulisch et de Gerard Reve.

Biographie

Willem Frederik Hermans enseigna d'abord la géophysique à l'université de Groningue. Il a évoqué, sur un ton satirique, la vie universitaire dans Onder professoren (1975). Collaborateur des revues Criterium, Libertinage ou Podium, il tient une chronique dans le quotidien Het Parool sous le pseudonyme d'Age Bijkaart. Il publie son roman…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions