Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De jongenskamer : een gedicht

Willem Van Toorn (auteur)

De jongenskamer : een gedicht

Ongeveer tachtig verzen die samen één verhalend gedicht vormen over het leven van W, van de jaren voor de Tweede Wereldoorlog tot nu, over vriendschap, liefde en politiek.
Titre
De jongenskamer : een gedicht
Auteur
Willem Van Toorn
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
100 p.
ISBN
9789021409351 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De nieuwe bundel van Willem van Toorn (1935) bestaat uit zo'n tachtig verzen die één verhalend gedicht vormen. Het vertelt het leven van W, die in de jaren dertig met zijn broers een jongenskamer deelt: 'het eigen hol van gelach en hees gefluister'. Jaren later vraagt hij zich af: 'Omdat alles wat nu bestaat daar is begonnen? Omdat de kaarten toen zo duidelijk op tafel lagen // voor het spel van goed en fout?' De lezer heeft dan al kunnen lezen uit welke familie W komt, hoe hij als kind de oorlog beleefde, hoe hij zijn plaats zoekt in het leven en de wereld. Van Toorn schrijft heldere poëzie, in ieder gedicht zitten treffende beelden. Over een jeugdliefde bijvoorbeeld: 'Troost in deze dagen is vooral hoe zij W's ogen / met hunkering vult tot de rand.' Heel de bundel door speelt de worsteling van W met ideologieën en systemen: 'Er is geen blauwdruk voor een beter leven / voor iedereen.' Het gedicht over een bezoek aan de toenmalige DDR eindigt met: 'hoe elke nacht / geschoten wordt op …Lire la suite

Taal uit het jongenshol zou moeten zingen

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Hij werd geboren halverwege de jaren dertig, de oorlog was al voelbaar aan 'hees geschreeuw van redenaars in de radio', zo vertelt W, hoofdpersoon uit 'De jongenskamer' van Willem van Toorn.

Het was alweer even geleden dat er poëzie van hem verscheen. Deze nieuwe bundel laat zich het best omschrijven als een verhaal in gedichten. Een verhaal over W, een personage dat dicht bij Van Toorn zelf staat. Zijn leven begint met taal. Of eigenlijk met klank, want al jong merkt W dat woorden in de provincie anders klinken dan in de stad:

"Hard dialect een ondoordringbaar harnas om de dierbare / en toch zo vreemde levens diep in de provincie // waaraan zijn ouders zijn ontsnapt. / Hún spraak al aangepast / aan de stad, maar nog met sporen van hun verleden aan de rivier."

W, zoon van een kleermaker, groeit op in een bezette stad. Met zijn broers deelt hij 'de jongenskamer', 'het eigen hol' waar wordt gesmoezeld over jongenszaken. En al is het oorlog, de argeloz…Lire la suite