Livre
Néerlandais

Laat me niet vallen : roman

Willy Vlautin (auteur), Dirk-Jan Arensman (traducteur)
Een Amerikaanse jongen met Indiaans bloed droomt ervan om bokskampioen te worden en wordt geconfronteerd met de hardheid van de bokswereld, maar hij gaat tot het uiterste om zijn droom te realiseren.
Titre
Laat me niet vallen : roman
Auteur
Willy Vlautin
Traducteur
Dirk-Jan Arensman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Don't skip out on me
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2018
297 p.
ISBN
9789029092180 (hardback) 9789029093224 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vlautin beschrijft het alledaagse bestaan van gewone Amerikanen op formidabele wijze

De hoofdpersoon wil bokskampioen worden en deelt rake klappen uit.

Hij schrijft niet zo eigenzinnig en uitgebeend als de man die hem ooit tot schrijven inspireerde, maar net als Raymond Carver is Willy Vlautin een meester in het vastleggen van de levens van gewone Amerikanen uit de arbeidersklasse. In de songteksten voor zijn bands Richmond Fontaine en The Delines; en in vijf romans, waarvan de laatste, Laat me niet vallen (Don't Skip Out on Me), nu in Nederlandse vertaling is verschenen.

Hoofdpersoon is Horace Hopper, een 21-jarige jongeman die is opgegroeid bij een ouder echtpaar op een ranch in Nevada, nadat hij eerder door zijn moeder bij zijn alcoholistische en racistische oma is gedumpt. Dat oudere echtpaar, Eldon en Louise Reese, heeft hem liefderijk opgevoed, en wil hem op termijn graag de ranch laten overnemen, maar Horace wil per se bokskampioen worden.

Daartoe heeft hij een nieuwe naam en een nieuw levensverhaal verzonnen. Hij geeft zich uit voor Mexicaan ('de taaiste boksers')…Lire la suite

Met een groot inlevingsvermogen beschrijft Willy Vlautin de confrontaties en dromen van zijn jongvolwassen personages. Naast een realist is Vlautin een moralist die zijn lezers een ideaal voorhoudt: probeer een goed mens te zijn. De negentienjarige Horace Hopper wil profbokser worden. Als kind (met Indiaans bloed) is hij door zijn ouders verlaten. Zijn oma vertrouwt hem toe aan de Reese’s, een gepensioneerd stel dat een ranch runt in een uithoek van de staat Nevada. De Reese’s zijn dol op de jongen en boer Reese, die aan chronische rugpijn lijdt, wil niets liever dan dat Horace zijn ranch voortzet. Maar Horace droomt ervan om profbokser te worden en gaat tot het uiterste om die droom te realiseren. Reese voelt aan dat Horace niet voor het boksen in de wieg is gelegd, maar ondersteunt hem onvoorwaardelijk. Als lezer blijf je hopen dat deze roman goed afloopt. Een prachtig, menselijk verhaal dat lang nazindert in je geest en je lijf! De Amerikaan Willy Vlautin (1967) schreef eerder vier…Lire la suite

À propos de Willy Vlautin

Willy Vlautin, né en 1967 à Reno dans le Nevada, est un écrivain américain. Il est aussi auteur-compositeur et chanteur du groupe de country alternative Richmond Fontaine (en) entre 1994 et 2016. Il vit aujourd'hui à Scappoose dans l'Oregon.

Biographie

Romans

  • Motel life, Albin Michel, 2006 ((en) The Motel Life, 2006)
  • Plein nord, Albin Michel, 2010 ((en) Northline, 2008)
  • Cheyenne en automne, 13e note éditions,…En lire plus sur Wikipedia