Livre
Néerlandais

Waarom jij er bent

Wolf Erlbruch (auteur)

Waarom jij er bent

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Verschillende antwoorden op de vraag van een kind waarom hij er is. Langwerpig prentenboek met filosofische teksten en illustraties in verschillende technieken. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Opgroeien
Titre
Waarom jij er bent
Auteur
Wolf Erlbruch
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La grande question
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2007 | Autres éditions
[52] p. : ill.
ISBN
9789045101392 (hardback)
Placing suggestion
Geloven - Denken (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Waar?" vroeg het mannetje met de hoed op z'n stoeltje aan God, toen die bezig was de wereld te scheppen en wel vond dat het goed was. Terwijl hij alleen een stoeltje en geen plek had. Toen tekende God een cirkel om hem heen. Een mooi gevormde cirkel op ruitjespapier. Dat geeft houvast. Dan weet je precies waar je bent. "Waarom ben ik hier?" vraagt het ventje vervolgens. God grinnikt alleen maar en vult bij wijze van antwoord ettelijke bladzijden met zijn schepping. En toen zei het ventje dat het goed was.

Dit alles speelt zich af in De schepping (Querido, 2003) van Bart Moeyaert. Wolf Erlbruch illustreerde het verhaal en dat was hem zonder meer op het lijf geschreven. Want in de werelden die Erlbruch eerder al in zijn prentenboeken creëerde, hoe absurd ze soms ook zijn, zijn er altijd existentiële vragen aan de orde. Doorgaans minder expliciet dan in De schepping -- je hebt niet altijd een vraagstaart bij de hand --, maar daarom niet minder wezenlijk. Neem nu M…Lire la suite
Langwerpig prentenboek waarin de grote vraag waarom je er bent ondermeer wordt beantwoord door de kat, de oma, de dood, de blinde, de eend en tot slot de moeder. Naarmate je ouder wordt vind je zelf nog veel meer antwoorden, waarvoor plaats is op de laatste bladzijde. De antwoorden, niet meer dan twee regels, zijn vaak verrassend eenvoudig, ontroerend, humoristisch of nuchter en zetten aan tot filosofische overpeinzingen. De bijbehorende illustraties, over twee bladzijden, zijn raak uitgedrukt, soms grappig en krachtig in hun soberheid. Divers materiaalgebruik: krijt, ruitjes- en vloeipapier, oud papier, verf, potlood. Per illustratie worden vaak maar drie kleuren gebruikt. Tekst en beeld staan los van elkaar, maar vormen een geheel; ze versterken elkaar. Zwaar, crèmekleurig papier. Harde, crèmekleurige kaft met dwars getekend een kind, staande op halve aardbol tussen de titel in de lengte. Een schitterend huwelijk tussen taal en beeld, fascinerend en herkenbaar. De essentie van ons b…Lire la suite

Waarom jij er bent

In dit prachtig geïllustreerde, smalle, hoge prentenboek wordt gepoogd een antwoord te geven op de eeuwige vraag: ‘Moeder waarom leven wij?’. Een prentenboek over de zin van het leven, dus. De titel lijkt een eerder gestelde vraag te herhalen, bij wijze van begin van antwoord: Waarom jij er bent. Op de prenten geven verschillende figuren en voorwerpen een antwoord vanuit hun standpunt: om je verjaardag te vieren, zegt broer; om te spinnen en voor de muizen, zegt de kat; om de wolken te kussen, zegt de piloot; om je lekker door mij te laten verwennen, zegt oma. En zo volgen de vogel, de dikke man, de 3, de soldaat, de hond, de matroos, de dood (om van het leven te genieten), de steen, de vader omdat mama en ik van elkaar houden), de tuinman, de blinde (om vertrouwen te hebben), de bakker, de eend, het zusje (ook om van jezelf te houden), het konijn, de bokser en tenslotte de moeder: je bent er omdat ik van je hou. Dan volgen twee lege bladzijden en een gelijnd leeg blad, want \als je g…Lire la suite

À propos de Wolf Erlbruch

Wolf Erlbruch (né le 30 juin 1948 à Wuppertal) est un illustrateur et écrivain allemand, auteur ou illustrateur de plus de 25 livres pour enfants.

Il a été lauréat du prix Hans Christian Andersen illustration en 2006.

Biographie

Erlbruch étudie le graphisme à la Folkwang-Schule à Essen. Il travaille comme illustrateur dans des magazines (Stern, Esquire).

Il commence à travailler pour la jeunesse en 1985 sur Der Adler, der nicht fliegen wollte de James Aggrey. Le fils d'Erlbruch vient de naître, il voulait pouvoir dire « regarde, papa a fait un livre pour enfants. » Il a depuis illustré de nombreux livres pour enfants.

Il rencontre le succès en 1990 avec l'album De la petite taupe qui voulait savoir qui lui avait fait sur la tête de Werner Holzwarth, qu'il a illustré.

Il remporte les prestigi…En lire plus sur Wikipedia