Livre
Néerlandais

Verheven koninkrijk

Yaa Gyasi (auteur), Nicolette Hoekmeijer (traducteur)
Een dochter van twee emigranten uit Ghana, die neurowetenschappen studeert, neemt tijdens haar promotietraject noodgedwongen haar depressieve moeder in huis en blikt terug op het heftige verleden van het gezin.
Titre
Verheven koninkrijk
Auteur
Yaa Gyasi
Traducteur
Nicolette Hoekmeijer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Transcendent kingdom
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
318 p.
ISBN
9789403196800 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Altijd iets te bewijzen

Na de ambitieuze familiesaga Weg naar huis beperkt Yaa Gyasi zich in haar tweede roman tot een moeder en een dochter. Schrijnend is het racisme waarmee zij kampen, al blijft de toon wat afstandelijk.

Heel even, in een van de eerste hoofdstukken van Verheven koninkrijk, is er een glimp van een gelukkig gezinsleven. De moeder van hoofdpersoon Gifty is duidelijk verliefd op haar man, die op zijn beurt dol is op zijn vrouw, hun babyzoontje Nana is de lieveling van het dorp.

Maar we weten dan al dat Gifty's moeder aan een ernstige depressie heeft geleden en daar nu opnieuw last van heeft, we hebben al kunnen begrijpen dat de vader is verdwenen en het duurt niet lang voor we ook lezen dat Nana is overleden aan een overdosis heroïne, toen hij 17 was en Gifty 11. 'Toen we met z'n vieren waren, was ik te jong om dat op waarde te schatten', concludeert ze.

Yaa Gyasi (1989) was 26 toen ze debuteerde met het ambitieuze Homegoing (vertaald als Weg naar huis), een familiesaga die vele generaties besloeg, speelde in West-Afrika en de Verenigde Staten en raakte aan grote thema's als de slavenhandel en rassendiscriminatie. Voor haar tweede roman beperkte Gyasi, die geboren we…Lire la suite

Gifty groeide samen met haar broer Nana op in Alabama als dochter van twee emigranten uit Ghana. Nu studeert ze neurowetenschappen in Californië, ze wil zichzelf bewijzen als zwarte vrouw in een van de moeilijkste onderzoeksgebieden en ze wil weten hoe het bewustzijn van de mens werkt. Tijdens haar promotietraject neemt ze noodgedwongen haar depressieve moeder in huis en blikt terug op het heftige verleden van het gezin. Actuele en tijdloze onderwerpen als discriminatie, migratie, depressie, geloof, opvoeding en drugs spelen een belangrijke rol in het verhaal. De soepele schrijfstijl van Gyasi giet dit alles in een aangrijpend en meeslepend verhaal. De auteur (1989) is geboren in Ghana en groeide op in Huntsville, Alabama. In 2016 debuteerde ze met de succesvolle roman ‘Homegoing’ (Nederlandse titel: ‘Weg naar huis’), waarin cultuur en migratie tevens een grote rol spelen.

Depressief in Alabama

Yaa Gyasi verkent nuchter de verwoestende gevolgen van verslaving en depressie.

Alles rond Thuiskomst (Homegoing, 2016), de debuutroman van de Ghanees-Amerikaanse schrijfster Yaa Gyasi (1989) was groots en vol ambitie. De jonge auteur kreeg een miljoen dollar voorschot. Bij verschijning bleek dat ze inderdaad een indrukwekkende prestatie had geleverd. Thuiskomst is een breed opgezette familiesaga vervlochten met de geschiedenis. Het boek kreeg een enthousiast onthaal. Gyasi had dan ook hoge eisen aan zichzelf gesteld, eisen die ze nu in de mond legt van Gifty, de hoofdpersoon van haar nieuwe roman: 'Ik wilde het allermoeilijkste doen.'

Alle fanfare legde druk op de volgende roman. Verheven koninkrijk (Transcendent Kingdom) is veel compacter dan Thuiskomst, alsof Gyasi wilde demonstreren dat ze ook iets heel anders in haar mars heeft. De intrige is ditmaal eenvoudig, het aantal personages beperkt, het toneel: een vierkoppig gezin waarin steeds meer gaten vallen.

Gifty's moeder, die gelooft dat Amerika meer mogelijkheden biedt dan Ghana, krijgt kor…Lire la suite

À propos de Yaa Gyasi

Yaa Gyasi, née en 1989, est une romancière américaine d’origine ghanéenne.

Son premier roman, Homegoing, est consacré à une lignée familiale, sur sept générations, restée au Ghana pour une branche et ayant été réduite en esclavage aux États-Unis pour une autre branche. Elle a été distinguée pour cette œuvre par la National Book Foundation en septembre 2016.

Biographie

Yaa Gyasi est née en 1989 à Mampong, une petite ville au nord de Cape Coast. Elle quitte le Ghana pour les États-Unis à 2 ans quand son père se lance dans un doctorat en langue française à l'université d'État de l'Ohio puis devient professeur de littérature. Sa mère est infirmière,. Sa famille déménage ensuite dans l'Illinois et le Tennessee avant de se fixer à Huntsville, dans l'Alabama. Au lycée, elle découvre les c…En lire plus sur Wikipedia