Na een gezellig avondje onder vrienden komt de bovenbuurman met de mededeling dat hij zijn vrouw vermoord heeft vanwege de kat.
Titre
Babylon
Auteur
Yasmina Reza
Traducteur
Floor Borsboom Eef Gratama
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Babylone
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
188 p.
ISBN
9789023456087 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een hoogoplopend debat over scharrelkippen

Roman. De toestand is hopeloos, maar verre van ernstig. Yasmina Reza combineert opnieuw burleske luim met donkere tragiek.

Opwellingen van optimisme zijn nergens goed voor. Je moet er zelfs lelijk mee uitkijken, want voor je het weet lopen ze grondig uit de klauwen. Dat blijkt ten overvloede uit Babylon, de jongste roman van Yasmina Reza. De schrijfster dankt haar internationale bekendheid aan toneelstukken als Kunst en God van de slachting, maar ook haar romans doen het niet onaardig. Babylon, haar derde, werd vorig jaar bekroond met de Prix Renaudot.

Het boek opent met de beschrijving van een foto. Een jehova's getuige met uitstaande oren staat 'alleen, vervuld van een droefgeestige en kribbige vasthoudendheid' zijn religieuze blaadjes te slijten. Het troosteloze kiekje is opgenomen in The Americans, het bekende fotoboek van Robert Frank uit de jaren 50. Dat is met stip 'het treurigste boek op aarde', want de eenzaamheid spat zowat van de pagina's. Het is niet voor niets het lijfboek van de vertelster. De 62-jarige Elisabeth Jauge is octrooirecher…Lire la suite

Burengekrakeel

Beter een goede buur dan een verre vriend: dat is het credo van een ouder wordende vrouw. Tot haar buur midden in de nacht voor de deur staat en haar om hulp vraagt. De Franse schrijfster Yasmina Reza brouwt er een tragische deurenkomedie van.

Jong zijn we niet meer, maar het leven is nog lang niet voorbij, denkt de 62-jarige Elisabeth Jauze, en ze besluit een feestje te geven voor haar vrienden. Onder hen ook haar bovenbuurman Jean-Lino, die gek is op paardenrennen maar thuis onder de knoet wordt gehouden door zijn vrouw Lydie, een bohemienne die haar Italiaanse kat haat maar best een mondje kan zingen. Heb ik glazen genoeg? En bordjes? Staat de etiquette papieren serviettes toe? Gaat die ene dronkenlap het feestje niet vergallen? Brengt mijn zus haar minnaar mee, die rare kerel die haar bestookt met foto’s van rijzwepen en tepelklemmen? Waarom krijg ik trouwens nooit zulke bronstige berichten van mijn man? Of neen, laat maar, ik zie mezelf niet in latex rondhuppelen.

Elisabeth piekert wat af, en in het begin verloopt de avond stroef, maar gaandeweg doet de champagne haar werk, buiten dwarrelt de eerste sneeuw naar beneden en die Lydie valt eigenlijk best wel mee – o…Lire la suite

Elisabeth (62) woont met haar man Pierre in een flat in een buitenwijk van Parijs. Zij raakt bevriend met Jean-Lino, de bovenbuurman, die is getrouwd met Lydie, een wat zweverige therapeute en zangeres. Wanneer Elisabeth thuis een feestje geeft aan het begin van de lente komen familie, vrienden en ook de bovenburen. Het is een heel gewone avond, met hapjes en nogal wat drank, niet zo bijzonder. Na afloop, als iedereen al naar huis is, komt de bovenbuurman weer naar beneden met de onthutsende mededeling dat hij tijdens een echtelijke ruzie zijn vrouw Lydie gewurgd heeft. Hij wordt overgehaald om toch maar de politie te bellen: die komt en doet zijn werk. Een simpel verhaal over gewone mensen met een schokkend einde weet de auteur (1957) zo vorm te geven dat het een boeiende roman is geworden, bekroond met de Prix Renaudot 2016. Talrijke verwijzingen (zoals de titel) verlenen aan het geheel een extra dimensie.

À propos de Yasmina Reza

CC BY 2.0 - Image by power axle

Yasmina Reza née Évelyne Reza, le 1er mai 1959 à Paris, est une femme de lettres française.

Sa production est variée, comprenant le théâtre, des romans, des scénarios. Sa pièce « Art » (1994) est une réussite internationale qui l'a fait connaître du grand public. Ses œuvres, adaptées dans plus de trente-cinq langues, ont reçu de nombreux prix, dont des prix anglo-saxons prestigieux : deux Tony Awards et deux Laurence Olivier Awards. En novembre 2016, elle reçoit le prix Renaudot pour son roman Babylone.

Biographie

Vie privée

Yasmina Reza est née le 1…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions