Chinees historisch drama in martial arts-vorm. De koning van Pei is verdreven uit de stad Jing en verwijt dat zijn belangrijkste generaal. Deze heeft echter een plan om de stad te heroveren door een dubbelganger in te zetten.
Titre
Shadow / directed by Zhang Yimou ; written by Zhang Yimou [e.a.]
Directeur
Yimou Zhang
Langue
Chinois
Éditeur
Splendid film, © 2019
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2018
Durée
116 min.
Note
Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
4013549107945
mooov

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Chinese martial arts-film uit 2018 van Zhang Yimou (Hero, House of flying daggers), met Chao Deng en Li Sun, gebaseerd op een 14e eeuws Chinees epos over de Drie koninkrijken. De koning van Pei is verdreven uit de stad Jing en verwijt dat zijn belangrijkste generaal. Hij weet niet dat de generaal een plan heeft om de stad te heroveren door een dubbelganger (een shadow) in te zetten. De cinematografie, met gebruik van diepe zwart-wittinten is geïnspireerd door de klassieke Chinese schildertechniek met gewassen inkt. Beoordeling IMDb: 7, Tomatometer: 95%. Pauline Kleijer (Volkskrant 15-5-’19): 'opvallendst aan de film is het kleurenpalet. Grijs, in alle gradaties, overheerst in het haarscherpe digitale beeld. (…) De aankleding is adembenemend mooi en het camerawerk speelt een fabelachtig spel met schaduwen (…) De oogverblindende vormgeving van Shadow zindert nog lang na, maar de inhoud is snel vergeten' (3 sterren). Belinda van de Graaf (Trouw 16 -5-’19): ‘verhaal vol sappige paleisint…Lire la suite

À propos de Yimou Zhang

Zhang Yimou (chinois simplifié : 张艺谋 ; chinois traditionnel : 張藝謀 ; pinyin : Zhāng Yìmóu) est un réalisateur chinois né le 14 novembre 1951 à Xi'an, en Chine.

Biographie

Zhang Yimou est issu d'une famille proche du Kuomintang. Son père a combattu avec le grade de major dans l'armée nationaliste et son oncle a fui à Taïwan avec Tchang Kaï-chek après la défaite contre les communistes lors de la guerre civile chinoise, en 1949. À partir de la Révolution culturelle en 1966, Zhang Yimou, contraint d'arrêter ses études, part travailler trois ans dans une ferme puis sept ans dans un atelier de tissage. Durant cette période, il poursuit une activité de peintre et de photographe amateur.

À la réouverture de l'Académie de cinéma de Pékin en…En lire plus sur Wikipedia