Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De huishoudster en de professor

Yôko Ogawa (auteur), Elbrich Fennema (traducteur)
Een wiskundige met geheugenproblemen wordt verzorgd door een jonge huishoudster met haar zoon.
Titre
De huishoudster en de professor
Auteur
Yôko Ogawa
Traducteur
Elbrich Fennema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Japonais
Titre original
Hakase no Aishita Sushiki
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Vliegende Hollander, 2010
207 p.
ISBN
9789049500610 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het aanstekelijke plezier in getallenDe huishoudster uit de titel blikt terug op het jaar 1992. Ze is dan een alleenstaande vrouw van bijna dertig, met een zoon van tien. Zelf groeide ze ook op zonder vader. De professor is vierenzestig en doceerde vroeger wiskunde aan de universiteit. Wanneer de huishoudster bij hem in dienst treedt, staat hij bekend als 'lastige klant'. De reden wordt snel duidelijk. Zeventien jaar eerder raakte hij betrokken bij een auto-ongeval en liep daarbij een hersenletsel op. Sindsdien werkt zijn kortetermijngeheugen slecht ('Je zou kunnen zeggen dat in zijn hoofd een videoband zit die niet meer dan tachtig minuten op kan slaan.'). De huishoudster is dus iedere ochtend opnieuw een onbekende voor de professor. Om hem te helpen bij zijn oriëntatie prikt hij notities op zijn pak. Als enige activiteit doet hij nog geregeld mee aan wedstrijden voor het zoeken van wiskundige bewijzen, uitgeschreven door The Journal of Mathematics, maar hij ma…Lire la suite
Makkelijk en luchtig geschreven roman waarin de Japanse schrijfster (1962) de bijzondere relatie beschrijft tussen een oude wiskundeprofessor, wiens geheugen hem na 80 minuten in de steek laat, en zijn ingehuurde verzorgende huishoudster. Door het verzinnen en oplossen van raadsels ontstaat een mooie en bijna betoverende band tussen de professor, de huishoudster en haar tienjarige zoontje. Eigenlijk een triest verhaal, maar prachtig mooi verteld en met een originele rol voor de wiskunde. Het werd in 2006 verfilmd door Takashi Koizumi en bekroond met de prestigieuze Yomiuri prijs. Kleine druk.

À propos de Yôko Ogawa

Yōko Ogawa (小川洋子, Ogawa Yōko), née le 30 mars 1962 à Okayama, dans la préfecture d'Okayama, est une écrivaine japonaise.

Biographie

Ogawa est diplômée de l'université Waseda en lettres. Après avoir obtenu son diplôme, elle se lance dans l'écriture. Elle est l'auteur de nombreux romans — courts jusqu'en 1994 — ainsi que de nouvelles et d'essais.

Ogawa est inspirée par son écrivain préféré, Haruki Murakami, par les écrivains japonais classiques comme Jun'ichirō Tanizaki, mais également par des auteurs américains comme F. Scott Fitzgerald, Truman Capote et Raymond Carver. Elle apprécie aussi Marguerite Duras ou Yasunari Kawabata. Pendant ses études en littératures anglaises/américaines, son pro…En lire plus sur Wikipedia